Madame Lenormand
Schatrijk maar o zo vaak erg eenzaam. Er is al weer wat gezegd en geschreven over deze beroemde waarzegster. Dat is niet zo verwonderlijk, aangezien deze vrouw tijdens haar leven de aandacht van de mensen kon trekken. Zelfs na haar dood bleef de belangstelling voortduren. Wie was zij eigenlijk en wat deed zij?
Wie was Mlle lenormand?
Marie-Anne le Normant (zo luidt haar oorspronkelijke naam) werd in 1772 te Alencon in Frankrijk geboren. Als klein meisje volgde ze school in de koninklijke abdij der Dames Benedictijnen. Haar omgeving ontdekte al gauw, dat de jonge Marie-Anne geen alledaags kind was. Zij zonderde zich vaak af van haar leeftijdsgenootjes, die zijn maar “kinderachtig” vond. Haar gave openbaarde zich meer en meer. Stelde vragen waarmee ouderen niet altijd goed raad wisten. Op jonge leeftijd, zij zal ongeveer 7 jaar geweest zijn, deed zij al uitspraken, die een ieder versteld deden staan.
Een bekend verhaal is dat de abdis, die uit haar functie ontheven was, door een zekere dame uit Picardië vervangen zou worden. Na ongeveer achttien maanden kwam deze voorspelling ook inderdaad uit! Het is dan ook niet verwonderlijk, zij het in kleine kring, dat er “anders”over haar gesproken werd. De kleine Marie-Anne groeide op en vervolgde haar school.
Parijs
De inmiddels achttien jaar geworden Marie-Anne verhuisde in haar eentje van het veilige platteland naar het toen al politiek onrustige Parijs. Toen al was zij zeer zelfstandig. In korte tijd had zij een kring van bewonderaars om zich heen.
Niet alleen vanwege haar juiste voorspellingen, ook haar tarief loog er niet om. Zij was voor die tijd perperduur! Vandaar dat alleen de hogere klasse in staat was haar te consulteren.
In het onrustige Parijs voorspelde ze de val van Lodewijk XVI en het uitbreken van de Franse revolutie. Door haar bekendheid en inmiddels opgebouwd financieel vermogen, besloot zij een bureau op te richten waar het kaartleggen beoefend werd. Gedurende haar leven verbleef zij aan de Rue de Tournin no.5 in Faubourg St. Germain, waar zij haar mensen ontving. Talrijke hooggeplaatste personen, onder wie Robespierre, generaal Monreau, de prins van Talleyrand consulteerde haar.
Tijdens het schrikbewind in die dagen werd zij meerdere malen in de gevangenis gezet. Als reden werd aangevoerd, dat haar voorspellingen te precies bleken te zijn en zij zou zich met de politiek bemoeien. Iets wat zeer riskant was! Keizer Napoleon liet haar om die reden tot tweemaal oppakken. Het is een bekend gegeven, dat keizerin Josephine verrukt was over het kunnen van Marie-Anne en naam haar ook in bescherming.
Concurrentie
Hoe precies en juist haar voorspellingen ook waren, zij kon echter niet tippen aan het kunnen van een andere zeer bekende waarzegster, Madame Blavatsky. Zij was op ieder terrein haar meerdere, echter ook door haar precieze uitspraken, haar meerdere in het uitzitten van gevangenis straffen! Ze behoorden tot die omstreden vrouwen, waar men goed en kwaad over kon spreken, zonder hun geheimen te ontraadselen.
Sybilla van de 19e eeuw
Haar bekendheid was nu zo groot, dat haar bijnaam dan ook luidde: “de Sybilla der 19de eeuw.” Zij had inmiddels het diploma behaald van boekhandelaar. Verzot op geld gaf zij alleen haar eigen werk uit. Enkele hiervan zijn: De historische Herinneringen en Geheimen der Keizerin Josephine; Voorzegging herinneringen; De Beschermengel van Frankrijk enz. En dan vooral haar eigen waarzegkaarten niet te vergeten! Deze waren gebaseerd op de gewone speelkaarten. Opvallend is dan ook, dat Mlle Lenormand de zes erbij voegde en niet ophield bij zeven, zoals toen gebruikelijk was. Zodoende betrok ze de dobbelstenen en de dominosteen in haar systeem. Want ook met dominostenen werd de toekomst voorspeld.
Zij heeft als geen ander glas gegeven aan het kaartleggen en het interpreteren daarvan! Op 25 juni 1843 overleed zij na een zeer bewogen leven. Ze was schatrijk maar o zo vaak erg eenzaam.